• 0728 66271 | 0728 66181 | 0893615043
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

В СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица  учениците  с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и не могат да използват ръцете си, да използват компютър, вече могат да комуникират със специалистите от екипа за подкрепа на личностното развитие с  помагащите технологии за контрол на компютър с поглед.

  Устройството за контрол с поглед и специализираните софтуери бяха закупени от инициатива на учениците от 9.а клас. По време на ОРЕС през изминалата учебна година учениците от тогавашния 8.а клас написаха разкази и есета, обединени в „Учебник по доброта по време на пандемия“. Първоначално от дарения събраха сумата от 2000 лв., която бе необходима за издаването на учебника, а след това  с парите от продажбата му – около 7000 лв. закупиха устройство и различни софтуери за допълваща и алтернативна комуникация, които могат да се използват при обучението на ученици със затруднения в говора и моториката.

Събраните средства дадоха възможност  за провеждане и на обучение за работа с ДАК на 7 педагогически специалисти – двама ресурсни учители, двама логопеди, един психолог и двама учители от обучители от фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“. От тази учебна година започна и интензивното използване както на Communicator 5 при комуникация с невербални деца, така и изготвянето на учебни ресурси за деца с ДЦП, аутизъм, обучителни затруднения, Синдром  на Даун и др.