• 0728 66271 | 0728 66181 | 0893615043
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Н а 16 ноември 2012 в СОУ „П.ХИЛЕНДАРСКИ” – град Златица се проведе открит урок на тема „Учебна компания, Бизнес идея”. Събитието е част от Световната седмица по предприемачество – организирана за пети пореден път  от Джуниър Ачийвмънт – България. Тази година е под патронажа на Президента на Република България г-н Плевненлиев.

Целта е, чрез контакт с представители на реалния  бизнес, да се насочат младите хора към изследване на потенциала си,  развитие  чрез иновации,  въображение и творческа мисъл в сферата на предприемачеството.

Открития урок бе организиран от Учебната компания „Creative hands” – „Сръчни ръце” на 11 а клас – Профил информационни технологии, с интензивно изучаване на Английски език. Учениците представиха дейността си през изминалата учебна година и поставиха стратегиите и целите за 2012 г/2013 година.

С почерпения опит от предишните  пет учебни компании, с  присъщото си вдъхновение  и креативност, новият управителен съвет начело с Анелия Грънчарова – президент е уверен в просперитета „Creative hands”.

Мануела Тотева – Мениджър ”Комуникации” на Аурубис – България – бизнес консултат на събитието, беше впечатлена от  високите познания и умения на учениците в областта на Мениджмънта и Предприемачеството.

Гости на събитието: Стоян Генов – Председател на Общинския съвет –град Златица,  Димо Тодоров - заместник кмет, Иван Негойков – представител на местния бизнес, Радослава Чолакова и Ангел Геров – представители на Ротари клуб – град Пирдоп.

Г-жа Нели Стефанова изрази задоволство от работата на „Creative hands”.   Тя заяви , че ученическата компания развива не само умения да се управлява малък бизнес, но и в  по – широк план подпомага формиране на умения за управление на бъдеща кариера, оценка на собствената конкурентноспособност и шансове за  бъдеща реализация.

Директор Нели Стефанова изтъкна, че от  тази учебна година в СОУ „П.Хилендарски”  започна обучение по програмите на Джуниър Ачийвмънт на  ученици още от първи клас.

На 20 ноември 2012 г. в СОУ „Св. Паисий Хилендарски” – град Златица се проведоха два урока по проект „Граждани” на фондация „Пайдея”.  Целта на проекта е разработване и апробиране на уроци от „Наръчник за развитие на граждански компетентности”, както и създаване на единна интернет база данни с материали по гражданско образование. Гост на уроците бе г-жа Антония Смокова – координатор на проекта.

Екипът, състоящ се от г-жа Даниела Чернева – старши учител по история и Донка Славчева – психолог,  разработи и проведе с 8. „а“ клас урок на тема „Различен не означава по-лош – проблемът със стереотипите и дискриминацията в социалната дейност”. Предпочетените дидактически методи бяха  ролеви игри и учене чрез преживяване, за да могат чрез собствения си опит учениците да се изправят пред  предразсъдъците, да разчупят стереотипите, да се научат да приемат достойнствата на всеки един човек и да разберат, че толерантността се учи. Осмокласниците трябваше да се поставят на мястото на «белязаните»,  да разберат значението на слуховете, да дадат пространство на лошите думи, които ги заобикалят, но и да се опитат  да затворят това пространство.

Вторият урок се проведе в заседателната зала на Община Златица. Неговата тема бе „Учениците са граждани в политическата система на местно ниво”. Учениците от 9 «а» клас не само се запознаха с дейността и функциите на местната власт, но проведоха едно своеобразно заседание на младежки общински съвет. Те работеха по дневен ред, който гласуваха. Председателите на постоянните комисии докладваха  молбите  за социално подпомагане от граждани със здравословни проблеми. Изработиха и  критерии за номинация за зрелостник на годината. В края на заседанието  представиха собствена мултимедийна презентация  «Проблемите на Златица през погледа на младите хора».

С възторг се прие и гласува като точка от дневния ред предложението на кмета г-жа Иванова за създаване на младежки общински съвет, който активно да подпомага дейността на Общински съвет – гр. Златица.
Г – жа Чернева и г – жа Славчева изказаха своята благодарност на председателя на общината - г-н Стоян Генов, на кмета -  г-жа Магдалена Иванова - и на общинската администрация за  съдействието при подготовката и реализирането  на този урок.

Двете страни  си обещаха съвместната дейност да продължи и занапред.

Паметта за народните будители не може да се изчерпва само с един ден от календара. Методическото обединение на учители от СОУ „Св. Паисий Хилендарски” -„Спорт и естетика” успя да обедини млади хора около една прекрасна идея и да им вдъхне вяра в собствените сили!

На 13 октомври  група от 50 ученици пое към  местността „Старата бачия”, където през 1867 година е била осъществена среща между четите на Панайот Хитов и Филип Тотю със знаменосец Васил Левски. Стъпка по стъпка, след около три часа по стръмна пътека, групата се приближи до историческото място, което минути по-късно бе огласено от възрожденски песни изпети от учениците.  Увлекателният  разказ на г-н Тодор Цачев накара младите хора поне за малко да се пренесат далеч назад във времето и да усетят непокорния дух и непримиримостта на героите, дръзнали да се опълчат срещу поробителите. Направи ги съпричастни към делата на героите и те наистина се почувстваха горди от това, че са българи!

След това групата се насочи към местността „Кабата”. От това прекрасно място се откриха невероятни природни гледки, които възхитиха всички участници в прехода, а млади художници и фотографи от клубовете в СОУ „Св. Паисий Хилендарски”, вдъхновени от красотата на природата, създадоха неповторими скици и фотографии, които ще бъдат подредени в специална изложба.

Освен всички други чувства,  групата се обединяваше от спортния дух, който достигна своята връхна точка в специално организирано състезание - теглене на въже. Денят преваляше и групата, заредена с емоции от преживяното се отправи отново на път. След около два часа слизане преходът завърши с още две възрожденски песни - „Край Босфора” и „Тих бял Дунав”.

Два часа по английски език в СОУ „Св. Паисий Хилендарски” на 18.10.2012 бяха различни. Такива ги направи гост-учителят Цветан Лъжански (един от успешните български бизнесмени). Той изнесе урок на тема: „Какъв е смисълът на живота и как да бъдем щастливи?” в рамките на събитието „Седмица на „Заедно в час””, чиято цел е както да мотивира успешни хора да се ангажират с проблема за достъпа до качествено образование за всяко дете в България, така и да срещне ученици с различни професионалисти, успели в своята област.

Г-н Лъжански разказа на учениците накратко за себе си и своята работа. Фокус на разговорите по време на двата учебни часа обаче бяха изведените две важни неща, които определят смисъла на живота според него, а именно – щастието и ученето (не само академично, но и изучаването на света и на самите нас). Учениците разказаха какво ги прави щастливи, а гост-учителят даде своята гледна точка как трябва да използват това знание и тези усещания за себе си и света по най-добрия за тях начин. Заключението от срещата бе, че няма нещо, което човек да не може да постигне, стига да го поиска.

Поредният проект, който стартира в нашето училище е „Граждани” на Фондация „Пайдея”.

Проектът цели развитие на гражданските умения на подрастващите и младежите чрез апробиране на „Наръчник за насърчаване на гражданските компетентности на учениците“. Уроците в помагалото са разработени от специалисти от България, Дания, Италия, Полша, а два от тях ще бъдат изнесени до края на месец ноември от училищния екип по проекта - Донка Славчева и Даниела Чернева.