• 0728 66271 | 0728 66181 | 0893615043
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
На 23.10.2023г. специален гост в нашето училище бе писателката Людмила Филипова. Тя се срещна с ученици от осми, девети и десети клас и учители. Видеопредставяне на авторката и поздрав към всички отправи певицата Теди Кацарова, с която Людмила Филипова е посрещала заедно немалко житейски предизвикателства. Ученици от 10-ти клас представиха кратък откъс от последната книга на писателката, която бе и тема на срещата - „Войната на верите“. Людмила Филипова разказа накратко за всяка една своя книга. Участниците ѝ задаваха въпроси за процеса на писане, за темите, които я вълнуват и провокират, за изкуствения интелект и др.
Подарък за авторката бе картина, нарисувана от Деян Велков, ученик в 12.а клас и вдъхновена от нейния роман „Войната на буквите“. В края на срещата писателката пожела на всички да търсят, съхраняват и предават знанието - най-голямата ценност за всеки човек.
Срещата е по проект от Националната програма на МОН "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда", Модул „Библиотеките като образователна среда“.
На 6 октомври 2023г. СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - гр. Златица беше домакин на демонстрационно събитие, посветено на партньорството между образованието и бизнеса, което се проведе в STEM центъра на училището. Тази инициатива e вдъхновяващ пример за предприемачество и се реализира по идея на Дънди Прешъс Металс Челопеч, съвместно със СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Инициативата има за цел да се повиши интереса на младежите към науката, технологиите, инженерните науки и математиката като покаже успешен пример в областта на приложното инженерство. Учениците се докоснаха до успешно стартиращата американска компания „Exyn technologies“, която благодарение на Дънди Прешъс Металс Челопеч, успява да реализира автономен, самообучаващ се дрон.
Мястото не е избрано случайно. Открития през ноември 2022 г. STEM център в нашето училище е първият в района и успя да създаде нова учебна среда, предразполагаща учениците да развиват логическото си и творческо мислене.
Учениците представиха кратка презентация на училището на български и английски език, след което направиха множество демонстрации в STEM центъра: от химичен опит и създаване на авторски картини до видеоклипове, онлайн тестове, интерактивни карти, работа със софтуер за управление на проекти, 3D принтиране, управление на малки роботи.
Гости на събитието бяха Росица Иванова - Началник на Регионално управление на образованието - София област, проф. инж. д-р Илия Гърков - Старши вицепрезидент „Оперативни дейности в Европа“ на „Дънди Прешъс Металс“, инж. Цветомир Велков - Генерален мениджър на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, Рафи Джабраян – Вицепрезидент „Продажби и бизнес развитие“ на Exyn technologies, Ирена Цакова – Директор „Разрешителни и правни дейности“, Николай Киров – Директор „Оперативен дизайн“, Сергей Михалев - Главен инженер „Технически служби“, Свилен Стефанов – Директор „Споделени ИТ услуги“, Вяра Априлова – Директор „Технологии – център за съвършенство“, Николай Кръстев - Директор на ЧПГЧО „Челопеч“, учители и ученици.
Ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и от ЧПГЧО „Челопеч“ имаха възможност да участват в демонстрация на най-новото поколение самообучаващ се дрон, който работи под земята в рудник „Челопеч“ и се убедиха в значението на образованието, създаването на високи технологии и успешното предприемачество. С примери от практиката си Дънди Прешъс Металс Челопеч мотивира учениците да развиват качествата, необходими за адаптация в бързоразвиващата се среда на технологиите и показва, че науката, инженерното мислене, математиката и технологиите осигуряват стабилна основа за успех не само в училище, но и в реалния живот.
Рафи Джабраян – Вицепрезидент „Продажби и бизнес развитие“ на Exyn technologies, сподели: “Този миг за рия искаше от нас да сканираме пространства в рудника, но дори не знаехме дали дронът ни ще може да лети. Можете да се гордеете, че българският рудник „Челопеч“ е първият рудник, който започна да прилага напълно автономни дронове под земята. Ако мога да ви дам един съвет – момичета и момчета, учете, използвайте STEM. Следващото поколение дронове и системи, които ще летят по света, ще бъдат управлявани и създавани от вас.”
Сергей Михалев, един от специалистите, участвал най-активно в разработването и усъвършенстването на дрона, разказа как работи и демонстрира начинa, по който дронът за минути възпроизвежда изображение в облак от милиони точки.
Росица Иванова – Началник на регионално управление на образованието София област сподели, че СУ „Св. Паисий Хилендарски“ е едно от водещите училищата в областта, които дават базисната академична подготовка и подготвят кадри за предприемачи и бъдещи мениджъри.
Учениците бяха приятно изненадани от индивидуалните подаръци на Exyn technologies, а всяко от двете училища бе предизвикано да създаде едноминутен рекламен клип с подарения от фирмата дрон.
Учениците от първи до дванадесети клас отбелязаха Европейския ден на спорта в училище като активно се включиха в лекоатлетически щафети, щафетни игри, футбол, волейбол и народна топка. Организатори на събитието са учителите по физическо възпитание и спорт Николай Серафимов, Йорданка Ненова и Ефтимилияна Додекова.
Основната цел на кампанията е да насърчава физическата активност сред учениците в България и цяла Европа.
Изключително интензивно протича подготовката за първата мобилност на ученици по проект „Насърчаване на формирането на STEM идентичност" в гр. Барселуш, Португалия. Шестнадесет ученици от 9 до 12 клас ще работят в две направления – „Обучение между връстници в STEM“ и „Училищно предприемачество: създаване на стартиращ бизнес“. Визитата ще се проведе от 12.10 до 26.10.2023 г.
На 02.10.2023 г. се състоя предварителната виртуална мобилност. Участниците имаха възможност да проведат онлайн разговор с координатора на партньорската организация г-жа Селин Фернандес. Тя разказа за подготовката и за дейностите, които престоят.
Успех на нашите ученици!

На 25 септември класната стая на 10.а се превърна в снимачна площадка. Главни герои бяха десетокласниците, които разказаха за инициативата си „Учебник по доброта по време на пандемия“ и закупуването на устройство за контрол с поглед, което подпомага комуникацията на деца със специални образователни потребности. Кадрите ще бъдат част от документалния филм с работно заглавие „Никой не може да ни спре“ с режисьор Николай Урумов. Целта на филма е да популяризира различни доброволчески инициативи в България.