• 0728 66271 | 0728 66181 | 0893615043
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

     

На 16 май 2023г. СУ „Св. Паисий Хилендарски“-гр. Златица изпрати Випуск 2023. Денят премина много емоционално, със смесени чувства на радост, носталгия и малко тъга. Празникът започна с издигане флага на Република България под звуците на българския химн и тържествено предаване на училищното знаме.
Зрелостниците отправиха думи на благодарност към своите учители. Ученикът от 11.а клас Филип Тамбуев поздрави дванадесетокласниците, обръщайки се към тях с трогателни думи. С кратка музикална програма, учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ внесоха много настроение и положителни емоции. Всички учители получиха от бъдещите абитуриенти червена роза и топли думи в знак на признателност за всеотдайния им труд.
Директорът на училището, г-жа Емилия Микова, поздрави дванадесетокласниците като им пожела да посрещат смело бъдещите предизвикателства, да продължат образованието си и да се реализират успешно в живота.
На финала Випуск 2023 се раздели с най-голямата реликва – училищното знаме. Тържеството завърши с последния училищен звънец, ударен от първокласници.
Ученици от 10,11 и 12 клас имаха възможност да гледат документалния филм „Моралът е доброто“. Филмът проследява живота и дейността на известния юрист и общественик доц. д-р Кристиан Таков. За смелостта и куражът в един човек, бунтарството без омраза и подкрепата без нравоучения – всичко онова, което завещава Кристиан Таков.
След края на прожекцията учениците се срещнаха с един от операторите на филма Владимир Трифонов. Той им разказа интересни моменти от заснемането на филма, за търсенето на архивни кадри и за посланията, които Кристиан Таков е оставил за поколенията.
На 04.05.2023 г. учениците от 8.а клас заедно със своите учители по информационни технологии Даниела Самарджиев и Петя Александрoва и по изобразително изкуство - Румяна Серафимова проведоха интердисциплинарен урок на тема "Книгите, които обичаме", който показа връзките между двата предмета.
Урокът се проведе в новосъздадената училищна библиотека по проект "Библиотеките като образователна среда".
Осмокласниците представиха свои проекти, свързани със създаването на книги, с изразните средства на изобразителното изкуство и дигиталните технологии.
Според интересите си, учениците бяха избрали разнообразни теми. Тези от тях, които могат да рисуват добре, подготвиха изложба с макети на книги. Други - представиха дигитални книги и отговориха на въпроси от публиката, точно като при срещите с писатели. Имаше и демонстрация на сайтове с литературна насоченост.
Надяваме се, че с интердисциплинарните уроци ще се засили интересът на учениците към четенето и библиотеката ще се превърне в едно от предпочитаните места в училището.
 
 
 
 
 
На 27.04.2023 г. ученици от СУ „Свети Паисий Хилендарски“ взеха участие в инициативата „Мениджър за един ден“.
След предварителна селекция на документите, учениците заеха следните позиции: Нелина Качкова от 11.а клас - Потребителна кооперация „Златица 91“, Николета Ненова от 11.а клас - „МетЛайф“ – гр. София, Дарина Бачкова от 9. а клас и Теодора Пашова от 11.а клас - „Аурубис България“, Дарина Андреева от 9.а клас - „Дънди Прешъс Металс“, Магдалена Иванова от 9.а клас - вестник „Камбана“ -гр. Пирдоп, Мира Кошинска от 10.а клас - „ДЗИ“ – гр. Пирдоп, Аделина Асенова от 10.а клас - „Уникредит Булбанк“ – гр. Пирдоп и Мирела Кривиралчева от 10.а клас – „Адмикс“ ООД – гр. Пирдоп.
В рамките на този ден участниците се запознаха с дейността и реалната работна среда в компаниите. Те получиха истинска подготовка за реалния свят на бизнес отношенията, безценен опит и сертификат за участие.
„ Мениджър за един ден“ е в пълен синхрон с политиката на Европейския съюз за това образованието да бъде с практическа насоченост.
Благодарим на фирмите за възможността учениците да участват в инициативата и не надяваме съвместните ползотворни професионални отношения да се развиват и в бъдеще!