• 0728 66271 | 0728 66181 | 0893615043
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
Младшите посланици от евроклуб "Златица" участваха в регионална среща по програмата "Училище посланик на ЕП",която се проведе в зала 10 на НДК, гр.София.
По време на срещата участниците участваха в дискусии за фалшивите новини с проф. Ингрид Шикова и Ива Тончева - журналист в БТА. Работиха в шест ателиета
по различни теми като "Европейския град, в който искаме да живеем" "Европейската бюджетна комисия", "Нашата зелена идея за вкъщи, училище, град, страна, Европа " и др. Още в началото "Успех!" им пожела Александър Кадиев - актьор и телевизионен водещ в бТВ.

В СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица  учениците  с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и не могат да използват ръцете си, да използват компютър, вече могат да комуникират със специалистите от екипа за подкрепа на личностното развитие с  помагащите технологии за контрол на компютър с поглед.

  Устройството за контрол с поглед и специализираните софтуери бяха закупени от инициатива на учениците от 9.а клас. По време на ОРЕС през изминалата учебна година учениците от тогавашния 8.а клас написаха разкази и есета, обединени в „Учебник по доброта по време на пандемия“. Първоначално от дарения събраха сумата от 2000 лв., която бе необходима за издаването на учебника, а след това  с парите от продажбата му – около 7000 лв. закупиха устройство и различни софтуери за допълваща и алтернативна комуникация, които могат да се използват при обучението на ученици със затруднения в говора и моториката.

Събраните средства дадоха възможност  за провеждане и на обучение за работа с ДАК на 7 педагогически специалисти – двама ресурсни учители, двама логопеди, един психолог и двама учители от обучители от фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“. От тази учебна година започна и интензивното използване както на Communicator 5 при комуникация с невербални деца, така и изготвянето на учебни ресурси за деца с ДЦП, аутизъм, обучителни затруднения, Синдром  на Даун и др.

На 02.11.2022 г. в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица бе открит единственият STEM център в региона. Официални гости на събитието бяха Мирослав Братоев – старши експерт «Обществени науки, гражданско образование и религия» в Регионално управление на образованието - София област; Любомир Цветков – председател на ОбС-Златица и общински съветници; Веселин Василев – председател на Обществения съвет към училището; проф. д-р инж. Илия Гърков – старши вицепрезидент оперативни дейности в Европа на „Дънди Прешъс Металс“; д-р инж. Сергей Михалев – гл. инж. «Технически служби» в „Дънди Прешъс Металс“; Анка Шопова – ръководител отдел „Връзки с обществеността“ в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“; Ивайло Георгиев – ръководител „Връзки с институциите“ в „Аурубис България“; Драга Сапунджиева – кординатор «Социални проекти и информационно обслужване» в Аурубис България; Виолета Василева – старши специалист «Комуникации» в компанията и Рудолф Вангервег – дългогодишен преподавател по природни науки, партньор и приятел на учебното заведение.
STEM центърът е изграден по национална програма на МОН – Изграждане на училищна STEM среда. Обособени са 4 зони, които преливайки една в друга, имат своя функционална специфика.
Надяваме се това да бъде място за създаване на творчески идеи и техните реализации!