• 0728 66271 | 0728 66181 | 0893615043
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Сведенията  за първия български възрожденец  са оскъдни, но интересът, провокиран от стремежа да знаят повече за патрона на своето  училище,  накара  учениците от пети и шести клас да потърсят  информация в книгите, посветени на него , и в интернет. И тази година Паисиевата седмица ги  развълнува с предложенията за участие в конкурси и състезания. Подготвени добре, те  участваха в състезание на тема: „Знаем ли всичко за Паисий?“.

Оспорвано  между петите и шестите класове премина словесният двубой, който се проведе на 4.12.2013 година в  НЧ „Христо Смирненски“. Пламена и Ивайла представяха  шестите класове, а Стефан, Патрисия и  Григор се състезаваха за пети  клас.

Публиката също не остана безучастна.Освен че подкрепяше своите представители, тя допълваше казаното за Паисий и даваше интересни отговори на въпроси от подготвената за нея викторина.

Приятна  изненада поднесоха  учениците от 5-и „б“ клас, които в стихове представиха изключителния принос на Хилендарския монах за това, да я има България.

След обявяване на резултатите,  директорът на училището , Нели Стефанова, поздрави присъстващите и награди участниците в  състезанието.

Проект, чиято цел е да събуди интереса към четенето сред учениците на СОУ "Свети Паисий Хилендарски", е едно от трите отличени предложения в инициативата "Ученици-лидери", организирана от Българския харвардски клуб.

Задачата бе ученици да развият собствени идеи за начини за подобряване на училищната среда, допълнително развиване на знанията и уменията на учениците, доброволческата дейност и извънкласните инициативи.

Проектът на учениците от 8 клас Теодора Лазарова, Илияна Стоилова и Росен Томов с ръководител Деница Видолова, учител по английски език, бе сред осемте допуснат до защита проекта от четиринадесет подадени от цялата страна. На 13 април те представиха идеята си пред осем членното жури и другите отбори - ученици от  държавни и частни профилирани гимназии в Пловдив и София, както и ученици от Варна, Павликени, Павел Баня и Горна Малина. До края на учебната година те имат амбициозната задача да осъществят серия от събития, състезания и предизвикателства към съучениците си, чрез които да ги предизвикат  да потърсят книгите, да се забавляват с тях, откривайки важни и полезни знания, и да развиват нови умения и нагласи за успех и принадлежност към училищната общност.

Деница Видолова

На 12 и 13 март   се проведоха „Национални дни на кариерата“ – най-големия форум, на който водещи български и международни компании от всички сектори на бизнеса представят своите стажански програми и възможности за наемане на млади специалисти и завършващи студенти. Домакини на събитието бяха  обществени и културни центрове  в  големите градове.

Като част от „Националните дни на кариерата“  в НДК / София / специално място беше отделено за Информационния щанд на Програмата „Младежта в движение“, организиран от Европейската Комисия и подкрепен с присъствието на Евро Комисар.  За участие бяха поканени  авторите на най-добре реализираните проекти в различните секции на Програмата /Еразъм, Коменски, Леонардо да Винчи, Младежта в действие/. Проектът „Работа, обучение и работни условия за младите хора“ на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ град Златица бе сред номинираните, което е изключително висока оценка за неговата реализация и устойчивостта на резултатите. Елица Генова, Иван Ушанов и Боряна Стоичкова от 11 „а“ клас направиха публиката съпричастна на  преживяванията си по време на гостуването на холандската група в  България. Натрупаният опит в сферата на икономическия, обществения и социалния живот, взаимното опознаване и мотивацията за активно гражданство ще предоставят на всички младежи отлични  възможности за бъдеща реализация. Най-малките участници в обмяната на добри практики със  самочувствие отговориха на зададените им въпроси и призоваха всички млади хора да участват по Програмата „Младежта в движение“.

На 28 март в СОУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр.Златица се проведе „Ден на ученическото управление”. За един ден учениците имаха шанса на усетят какво е да бъдеш учител, директор или помощник-директор. За всяка позиция имаше много желаещи и за да бъдеш конкурентноспособен са необходими  много знания, умения и креативност.

В ролята на учители се превъплатиха по няколко ученици от всеки клас. Нашият директор за един ден бе Иван Ушанов от 11 „а” клас. Той имаше двама помощници - Мадона Руменова и Иван Андреев, и двамата от 6 „а” клас.

Попитахме Иван Ушанов, защо пожела да бъде директор за един ден и как се чувства? Той отговори:

„Исках да разбера какво е усещането да си директор, какво прави той за нашето училище, дали е лесно да се управлява институция с над 500   човека. Разбрах, че въобще не е лесно да бъдеш директор – изисква се много енергия, има много отговорности и задължения.”

На въпроса „ Какво е да бъдеш помощник-директор?” Мадона и Иван отговориха:

„Трудно е, но е приятно,защото помагаш   на учениците за тяхното обучение и развитие. Понякога попадаш в най-различни ситуации и трябва бързо да намериш изход, което не е едно от най-лесните неща. Беше много интересно!”

На 14 февруари  учениците от трети клас  на СОУ „Св. Паисий Хилендарски” посетиха Община  Златица във връзка с темите „Административен център” и „План на града”, които децата изучават по програмите на Джуниър Ачийвмънт  -  предприемачество и бизнес.

Г-н Стоян Генов посрещна учениците в заседателната зала. Той ги запозна със  задълженията си  като председател на общинския съвет – законодателна власт и с функциите на изпълнителната власт, в лицето на общинската администрация, ръководена  от кмета на Общината.

Учениците  бяха подготвили много съдържателни въпроси за бъдещето на общината, на които г-н Генов отговори подробно. Децата  връчиха на председателя на Об С рисунки, на които бяха  нарисували мечтите си за Златица / ученически стол, плувен басейн, районен съд, парк, кино, зоологическа градина, детски площадки/ , с надеждата да бъдат реализирани.  Интересни проекти на кошчета за разделно събиране на отпадъци, изработени от третокласниците и техните родители, бяха подарени  на Общината. Срещата продължи при архитекта, в техническа служба, където децата  видяха плана на град Златица и се запознаха с професията на архитекта и проектанта. Разбраха, какво е мащаб.

Всички останаха много доволни от посещението. Учениците се почувстваха като активни и отговорни граждани на град Златица.

Лили Илиева – старши учител