• 0728 66271 | 0728 66181 | 0893615043
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Думата „алумни” произхожда от латински език („аlumnus”) и означава „ученици”. Алумни общността на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица обединява завършили и успешно реализирали се в конкретно професионално направление бивши възпитаници на училището, които са получили наградата „Първенец на випуска“. Тяхното професионално и кариерно развитие ще подпомогне зрелостниците при избора на бъдеща професия.

 

 През месец май 2024г предстои дипломиране на учениците от Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“-гр. Златица. Време е да  направим равносметка на изминалите петнадесет години и да проследим реализацията на нашите възпитаници от четиринадесетте випуска, завършили  до момента. Съвременните технологии ни обединяват  в Алумни общност, чрез която да оценим качеството на нашата работа и да начертаем пътя за актуализиране на профилираното обучение във втора степен на средното образование.

        2010 Светослава дипломиране Първият випуск на Средно училище  „Св. Паисий Хилендарски“,  с класен ръководител г-жа Цонка Цекова се дипломира през 2010г. Първенец на випуска бе Светослава Георгиева. Нейните любими предмет са били география и икономика  и математика. Ето нейните мотиви за избор на образование: „В района на Средногорието има шест средни училища. След избора ми да остана в района,   СУ „Св. Паисий Хилендарски“- гр. Златица беше единственото училище предлагащо добра база, прекрасни учители, който вече познавах и не на последно място Икономически профил! Подкрепиха ме и моите родителите, за  да съм близо до тях и да получа образование на добро ниво!  След дипломирането ми в СУ Св. Паисий Хилендарски бях твърдо решена да продължа следването си в същата насока. Завърших Бакалавър “Финанси”  и и Магистърска  специалност “ Мениджмънт на търговската дейност” Стопанска Академия „Д.А.Ценов“ – гр. Свищов!  След няколко години работа, проучване и размисли за бъдещето ми професионално развитие в района завърших втора магистърска програма в ХТМУ София “Системи и устройства за опазване на околната среда в металургията”! Настоящата ми професия е „Организатор експедиция електролитна мед и САП Координатор“.  Работя в Аурубис България, направление „Рафинерия“. Към момента съм в отпуск по майчинство. След завръщането ми на работа ще заема една много мечтана и отговорна  длъжност - Технолог Електролиза! Професия съчетаваща в себе си икономическото ми образование, овладяването на нови  технологии и най-вече работата с хора, нови и нови проекти и непрестанно учене и развитие! От втори випуск на СУ "Св. Паисий хилендарски", братята Иван и Теодор Добреви,  завършиха 12 клас с профил „Бизнес и предприемачество“ през 2011г. Класен ръководител на паралелката беше Емилия Самарджиева. Съвсем логично, в училище, любим предмет на Теодор е била Географията. Иван е посочил в проведеното дистанционно интервю, че интересът му е бил насочен към предметите  Информационни технологии, Химия, Биология, Икономика, Английски.

Ето как отговориха братята на  въпроса „Защо избрахте да учите в СУ „Св. Паисий Хилендарски“?

Иван: „Защото исках в средното училище да изучавам Икономическа специалност и засилен английски езикИван3. СУ „Св. Паисий Хилендарски“ ми даде тази възможност.“

ТеоТеодор Добревдор:“ Избрах икономически профил за гимназията, защото ме интересуват финансите, бизнесът и икономиката като цяло. Вярвам, че разбирането на икономическите принципи и финансовите инструменти е от съществено значение за успеха както в личния, така и в професионалния ми живот. По този начин ще мога да развия нужните умения и знания, които ще ми помогнат да се справя с предизвикателствата на съвременния бизнес и икономическата среда.“

Резонно следващият въпрос беше: „Продължихте ли  образованието си и каква е Вашата професия към днешна дата?“

Иван: „Да. В Пловдивския университет  „Паисий Хилендарски“ завърших „Бакалавър по Бизнес информационни технологии“ и „Магистър по Софтуерни Технологии“. От малък, любопитството ми към света не угасва и компютъра беше невероятна магическа кутия, с която исках да го опозная. Сега съм старши програмист в българския офис на „Амдарис БГ“ - глобална софтуерна компания, една от най-бързорастящите технологични компании в Източна Европа. Да съм част от голямата общност на Амдарис е едно прекрасно изживяване“.

Теодор: „Да. Завърших Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив със специалност  „Международна бизнес админстрация“. Избрах  „Дигитален Маркетинг“ като професия, защото виждам огромен потенциал за креативност и иновации в тази област. Това, което ме привлече, е възможността да комуникирам с хора по цял свят, да използвам различни инструменти и стратегии за достигане на целевата аудитория и да измервам резултатите на маркетинговите усилия. В дигиталния маркетинг има постоянно развитие и възможности за учене, което ме мотивира да се развивам и да се адаптирам към промените в онлайн средата. Моят настоящ работодател е популярната в цял свят компания  „Konica Minolta“, която има 150-годишна история. “

Професионална реализация на Иван и Теодор  показва, че СУ „Св. Паисий Хилендарски“ дава отлична базова подготовка за кариерно развитие в сферата на софтуерното инженерство и дигиталния маркетинг. 

От третия випуск на СУ  "Св. Паисий Хилендарски" Ви представяме Стоян Дурчев:

  1. Година на завършване2012
  2. Класен ръководител - Даниела Чернева
  3. Любим предмет - География
  4. В района на Средногорието има шест средни училища. Защо избрахте да учите в СУ „Св. Паисий Хилендарски“- гр. Златица?Защото е училище с авторитет, предлагащо отлична подготовка, перспектива и развитие в бъдеще.BJJ
  5. Продължихте ли образованието си в квалификационни курсове, ВУЗ и др.?  Да, завърших ТУ-София – Автоматика информационна и управляваща техника / специализация роботика/ 
  6. Каква е вашата настояща професия Инженер поддръжка /Енергетик/
  7. С какво Ви привлече тя? Налага ли ви се да учите нови неща?  Още преди да започна да работя тази професия съм се занимавал и винаги ми е било интересна  сферата на  електрото, електрониката и контролно-измервателните уреди. Не на последно място ме мотивира търсенето на кадри и доброто заплащане. Относно втория въпрос, с напредването на технологиите,  постоянно се въвеждат иновации и за да съм конкурентен на пазара, изключително често ми се налага да уча нови неща.
  8. Работно място/ работодател?Аурубис България АД

Стоян Дурчев има не само успешна професионална реализация, баща е на двама малчугани и отличен спортист.  На провелото се през януари  в Париж най- голямо състезание в Европа „IBJJF European Championship 2024“, с отбор BJJ Chavdar (Бразилско Джу Джитсу) той спечели сребърен медал!

 

Представяме Ви Росен Георгиев Томов от осми пореден випуск на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златицаросен1

1. Година на завършване - 2017 година

2. Класен ръководител - Аделина Павлова

3. Любим предмет - Математика и География

4. В района на Средногорието има шест средни училища. Защо избрахте да учите в СУ „Св. Паисий Хилендарски“- гр. Златица?

Изборът ми на Средно училище "Св. Паисий Хилендарски" в град Златица се основава на множество причини, които надхвърлят обичайните критерии за качествено образование. Въпреки наличието на шест средни училища в района на Средногорието, това учебно заведение се откроява с уникален подход към образованието, като предлага не просто знания, а уроци за живота.

росен2Учебната програма по "Предприемачество и бизнес" е само една част от това, което прави училището изключително, но моят акцент е още по-значимият аспект – уроците за живота. СУ "Св. Паисий Хилендарски" предлага широк спектър от извънкласни дейности, които не само допринасят за развитието на различни умения, но също така готвят учениците за реалните предизвикателства, които животът предлага. Тези дейности стимулират личностно развитие и култивират уменията за справяне с предизвикателствата на бъдещето.

Особено значими за мен бяха организираните пътувания, както в България, така и в чужбина. Тези пътувания не само обогатяваха моите знания и разбирания за света, но също така ми даваха възможност да изпитам уникални моменти и да създам спомени за цял живот. Те бяха моята любима част от училищния живот, осигурявайки ми незабравими преживявания и знания, които са безценни за мен.

Следователно, изборът ми на СУ "Св. Паисий Хилендарски" беше мотивиран не само от стремежа към качествено образование, но и от възможността да се развивам като личност, подготвена за предизвикателствата на живота, обогатена с множество преживявания и уроци, които традиционното образование рядко предлага.

5. Продължихте ли образованието си в квалификационни курсове и ВУЗ?

Да, след приключване на моето основно образование, аз активно продължих своя академичен път като се записах в една от най-иновативните и нови специалности, предлагани от Техническия университет София - "Мениджмънт и Бизнес Информационни Системи".

6. Каква е вашата настояща професия?росен3

Аз се радвам на изключителната възможност да превърна своето хоби в кариера, което ми позволява да работя със страст и удовлетворение всеки ден. В настоящия момент моята професионална дейност обхваща областта на Дигиталния Маркетинг. Това включва създаването на ангажиращо съдържание, дизайн, видео обработка, управление на мотивиран екип от специалисти, организиране и участие в пътувания с цел обогатяване на професионалния опит и разбира се, прилагането на психологически подходи в работата с хора. Тази комбинация от дейности не само ми предоставя дълбоко удовлетворение, но и ме стимулира да разширявам своите знания и умения във всяка от тези области, правейки професията ми изключително динамична и изпълнена с нови предизвикателства.

7. С какво Ви привлече тя? Налага ли ви се да учите нови неща?

Тя ме привлече със своята динамичност, креативност и с възможността да работя от където искам и по което време е удобно за мен. Да, налага ми се редовно да уча нови неща, за да остана актуален в бързо развиващата се сфера на дигиталния маркетинг.

8. Как изглежда вашето работно място?

Моят подход към работата се основава на принципа на независимост и лична отговорност. Вярвам, че върховната мотивация идва от възможността да си собствен шеф, където успехите и предизвикателствата зависят изцяло от собствените ти усилия и решения. В тази връзка, аз не се обвързвам с традиционно определено работно място в офис или друга фиксирана локация. За мен е достатъчно да разполагам с моите основни инструменти за работа - телефон и лаптоп. С тях в ръцете, аз мога да работя ефективно от всяка точка на света.

Тази свобода ми позволява да съм гъвкав и да се адаптирам към различни обстоятелства, което на свой ред ми дава уникалната възможност да балансирам между работата и личния живот по начин, който отговаря на моите нужди и предпочитания. В крайна сметка, моят избор да работя в тази нестандартна среда е резултат от стремежа ми към по-голяма автономия и желанието да извлека максимално от личните и професионалните си амбиции, независимо от географската ми локация.