• 0728 66271 | 0728 66181 | 0893615043
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
2021

- Успешно завърши проектът „Приобщи се в нови пространства“, в който бяха споделени практики на наши учители. Проектът обхваща 10 училища в страната с добри практики в сферата на приобщаващото образование. Нашето училище беше представено от г-жа Венета Каменова, г-жа Кунка Юрукова, г-жа Румяна Серафимова и г-жа Донка Славчева. Те презентираха различни практически приложими и иновативни идеи за изграждане на атмосфера на учене, в която всеки участва пълноценно в учебния процес.

- Ученици от 11. и 12. клас финализираха работата си по проект „Образование 4.0“, финансиран по програма „Еразъм+“

- Ученикът Лало Лалов от 12 „а“ клас взе участие в международния проект „Global Take Action“, по покана на заместник-министъра на образованието Таня Михайлова

- Започна реализацията на най-новия проект на училището – „Обучение по Японски език в електронна среда“, за ученици от прогимназиален и гимназиален етап, които бе спечелен чрез конкурс организиран от фондация към Министерството на външните работи на Япония

- Ученици от училището, членове на Евроклуб „Златица“, бяха отличени в Допълнителния модул на Програма „Училище посланнк на Европейския парламент“. Те спечелиха участие в инициативата на Европейския парламент „ЕВРОСКОЛА“

- Вокалната група към училището, с ръководител г-жа Цветанка Георгиева, взе участие в Националния фолклорен фестивал „Бъдност за талантите на България“. Изпълнението на учениците заслужено спечели Първо място и Златен медал
2020

- Стартира проект „Образование за утрешния ден“, чрез който се подкрепят и насърчават учениците за повишаване на дигиталните им компетентности, проявяващи интерес към извънкласните дейности, включително за развитието на STEM

- Васил Славчев от 5 „а“ клас спечели стипендия и се класира за участие в летния лагер “Space CampTurkey 2020” в град Изир, в Космическия център, създаден по модел на НАСА

- Училището спечели нов проект по програма „Еразъм+“, сектор „Младежка мобилност“ на тема „Ориентация на младежите в европейска среда“ (№2020-1-EL02-KA105-005539)

- СУ „Св. Паисий Хилендарски“ спечели втори място от уяастието си в конкурса „Глобално училище в действие 2020“ на „Българската платформа за международно развитие“ и Първа награда – пълна стипендия на Международната награда на херцога на Единбург

- Състоя се „Фестивал на приятелството“ – проект с който училището бе отличено с второ място в конкурса „Глобално училище в действие 2020“ на „Българската платформа за международно развитие“. Координатор на събитието бе г-жа Донка Славчева. В проекта взеха участие ученици от нашето училище – домакини и ученици от СУ „Сава Савов“ – гр. Пирдоп и ПГМЕ – гр.Пирдоп

- Училището спечели проект „Creative Tech Space“, финансиран по Национална програма на МОН „Изграждане на училищна STEM среда“, на стойност 300 000 лв.
2019

- Продължи реализацията на проект “Not a So.Lo. Wave“. Едновременно бяха проведени визити в партньорските училища в Испания и Румъния, като основните дейности бяха насочени към усвояване на компетентности в областта на звуковите вълни. През месец май домакин на проектните дейности беше България, с водещата тема „Светлинни вълни“. Финалната визита се състоя през октомври в Италия.

- Заключителна визита по проект „Start up Your Career Successfully“ в България. В проекта взеха участие общо 72 ученици и 18 учители в четири визити. Всички участници са подобрили своите компетентности в областта на предприемачеството, комуникацията на английски език, работа с различни софтуерни програми.

- По Национална програма на МОН „Иновации в действие“ се осъществи обмен с Природоматематическа гимназия „Христо Смирненски“, град Перник и гостуване на Средно училище „Отец Паисий“, град Враца. Гостите се включиха в надпредметен урок на тема „Свободата – осъзнат избор“
2018

По проект “Not a So.Lo. Wave“ започна реализацията на интердисциплинарни уроци, посветени на свойствата на механичните и електромагнитни вълни и тяхното значение за физиката, музиката и изобразителното изкуство.

- Бяха реализирани визитите по проект „Start up Your Career Successfully“ в Румъния (април) и Испания (октомври). Участниците в проекта проучиха тенденциите за трудова мобилност в Европейския съюз и придобиха умения работа в мултикултурен екип.

- Разработен беше нов проект за квалификация на учители по програма Еразъм+ - „Холистичното образование – една вдъхновяваща перспектива“. Осем учители, в екип по двама, посетиха курсове на водещи в Европа обучителни организации за да повишат компетентностите си по управление на класната стая и използване на иновативни методи за обучение.

- Заключителна визита по проект „Start up Your Career Successfully“ в България. В проекта взеха участие общо 72 ученици и 18 учители в четири визити. Всички участници са подобрили своите компетентности в областта на предприемачеството, комуникацията на английски език, работа с различни софтуерни програми.

- По Национална програма на МОН „Иновации в действие“ се осъществи обмен с Природоматематическа гимназия „Христо Смирненски“, град Перник и гостуване на Средно училище „Отец Паисий“, град Враца. Гостите се включиха в надпредметен урок на тема „Свободата – осъзнат избор“
2017

-СУ „Св. Паисий Хилендарски“ бе избрано за участие в програмата „Училища посланици на ЕП. На 10 май 2017 година се проведе среща – дискусия с Андрей Новаков – член на ЕП.

- От 13 до 22 юни се проведоха дейностите от втория етап на двустранния българо-холандски обмен „Възможности за реализация на младежи след завършване на училище“, програма Еразъм+ - визитата в Холандия. В проекта участваха по 25 ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – град Златица и Penta College – град Ротердам.

- От 6 до 10 юли в Цюрих, Швейцария, се проведе Световен младежки музикален фестивал. За участие в събитието беше поканен и Марчинг бенд „Маrching Stars“ – град Златица.

- От 2017/2018 учебна година СУ „Св. Паисий Хилендарски“ град Златица е обявено за иновативно училище. Тема на иновацията е: „Проектно базираното обучение – възможност за развитие на умение за учене и работа в екип“. В дейностите са включени учениците от 8. „а“ клас – профил Предприемачески, с разширено изучаване на английски език.

- Започна изпълнението на дейностите по проект „Приобщаващото образование – мисия на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ по програма Еразъм+. Основната цел на проекта е учителите да подобрят уменията си да прилагат диференцирани методи на преподаване с оглед индивидуалните потребности, като се даде равен шанс за качествено образование на всяко дете.

- СУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Златица e координатор по проект за мобилност на ученици „Start up Your Career Successfully“ по програма „Еразъм+“. Партньори по проекта са Испания, Португалия и Румъния. В периода 22-24.10.2017 г. се реализира транснационална среща, на която бяха обсадени всички детайли по реализацията. През месец декември се състоя визитата в Португалия.

- От 20 до 25 ноември 2017 година в град Триджиано, Италия екип от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ взе участие в първата работна среща по проект “Not a So.Lo. Wave“ – програма Еразъм+. Училището е партньор, а дейностите ще се реализират в периода 2017 – 2019 година.
2016

Продължава реализацията на проект „Оценяването – възможност за подобряване на образователните резултати на учениците“ по Програма ЕРАЗЪМ +. Девет учители от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ посещават партньорските училища в Италия, Словакия, Холандия и Чехия.

- Проект „Възможности за реализация на младежи след завършване на училище“ по Програма ЕРАЗЪМ + . Десетдневна визита на холандски ученици от Penta Collage в СУ“Св. Паисий Хилендарски“

- Посещение на културния аташе на Япония Мивако Кибаяши и секретатря на Японския културно-информационен център по повод 10 години от дарението на Японското посолство за завършване новия корпус на училището.

- Десетдневна визита на холандски ученици от Penta Collage в СУ“Св. Паисий Хилендарски“
*Акцент в работата на учителите е използване на електронна платформа Moodle
2015

- Удостояване с наградата на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи на Р. България „Глобално училище“ за въвеждане на добри практики в глобалното образование

- Номинации на извънкласни дейности в престижни конкурси:
 Грамота от конкурса на фондация ЛАЛЕ и Националния Алианс за работа с доброволци „Доброволческа инициатива 2015“ за училищния Интеракт клуб и творческата вечер „Грижа чрез изкуство“.
 „Гранпри“ от Националния конкурс за специалисти в извънкласни и извънучилищни дейности за “Marching Stars” и мажоретния състав

- Заслужено признание за професионализъм и иновативни практики за учителите от СУ „Св. Паисий Хилендарски :
 Т. Цачев – номинация и видеорепортаж от БТВ за рубриката „Най-добрият учител“;
 Д. Славчева - грамота „Най-добър учител“ в София-регион;
 Б. Николова – грамота от РИО - София регион за високи постижения;
 В. Каменова и А. Павлова – грамоти от Община Златица.
2014

- Утвърждаване на проектната дейност като традиция. Успешна реализация на национални и европейски проекти – финализира се проект „Дъгата – ода на разнообразието” (програма Коменски); участие в програма „Евроскола” на Информационното бюро на Европейския парламент в България; клуб „Добродетели” на фондация „Благотворител” и други.

- Училището заслужено спечели награда за качество за проект „От Стара планина до Кавказ, заедно в предизвикателствата на съвремието” – двустранен проект между България и Армения.

- Спечелена награда на „Националната мрежа на деца” за принос към живота и здравето на българските деца.

- Участие на училищния оркестър Marching Band Marching Stars във формата „България търси талант” по телевизия БТВ и достигане до полуфинал

- Натрупва се добър опит в програмата „1000 стипендии”. Нашите ученици не само, че участват, а печелят, с което доказват високо ниво в сферата на науката и изкуствата.
2013 г.

- За учениците от СОУ Европа наистина е без граници. Нови големи международни проекти, нов опит за учениците и заслужено самочувствие.

- Проект „Работа, обучение и работни условия за младите хора“, програма „Младежта в действие“, двустранен младежки обмен между Холандия и България.

- Проект „Нов импулс – Керамично изкуство“, програма „Младежта в действие“ – партньори: Турция, България , Гърция и Латвия.

- Проект „От Стара планина до Кавказ – заедно в предизвикателствата на съвремието“, двустранен младежки обмен между България и Армения.

- Проект „ Мобилност на работната сила в Европа, ориентация на ценностите и социално сближаване“, програма „ Коменски“ с партньори: България, Германия, Испания, Полша и Турция.

- Все по-често ученици от гимназията в Златица участват във форуми на национално ниво – Национална Олимпиада по Биология и здравно образование, Образователен форум „Училище на бъдещето“, Проект на фондация „Комунитас” – „1000 стипендии”, Ден на ученическото самоуправление, Международен джаз фестивал в Банско, Републиканското първенство по тенис на маса.

- Учениците от 12 а клас получават първите международни сертификати от INGOT Аcademy –Великобритания.
2012 г.

- Акцент в работата на учителите е използване на електронно учебно съдържание. Всички кабинети са оборудвани с мултимедии и лаптопи. Осигурени са интерактивни дъски. В начален етап се въвеждат най-модерни софтуерни продукти Енвижън и Джъмпидо.

- С подкрепата на община Златица и фондация Америка за България е създаден Марчинг старс – духов оркестър и мажоретен състав. Изявите им са впечатляващи.

- В СОУ“ Св. Паисий Хилендарски“ постъпват 3-ма учители от фондация „ Заедно в час“. Целта е да привнесат световен опит за мотивация на учениците и повишаване на образователните резултати.

- СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр. Златица се присъединява към INGOT Academy , с което получава права да подготвя ученици за сертифициране на дигитални умения по европейски стандарти.
2011 г.

- Създадена е успешна практика за целодневно обучение в начален етап.

- Втори випуск на гимназията, зрелостниците са конкурентни и успешни бъдещи специалисти в областта на фармация, право, социална практика и педагогика, ИТ, икономика и технически специалности.

- Първи големи успехи за работа по европейски проекти:

- Проект „И аз мога“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2011-2013г.

- Проект „Дъгата – Ода на многообразието“, Програма „Учене през целия живот“, Секторна програма „Коменски“ 2011-2013, многостранно училищно партньорство между България, Турция, Великобритания, Франция, Италия, Полша, Литва и Латвия
2010 г.

- Продължава модернизирането на училищната база. По проект с МОМН е изградена модерна мултифункционална спортна площадка. Създадена е възможност за развитие на нов вид спорт - тенис на корт.

- Първи випуск на СОУ ,,Св. Паисий Хилендарски" - профил Предприемачество и бизнес. Силен старт на зрелостниците по пътя на житейската им реализация - те са студенти в престижни университети.

- СОУ ,,Св. Паисий Хилендарски" получава покана за учредяване на Интеракт клуб - заслужено признание и висока оценка за работата по гражданско образование.
2009 г.

- Демократичните промени в обществото резонират и в училището. Възраждат се идеите за ученическо самоуправление. В СОУ ,,Св. Паисий Хилендарски" се учреди Ученически съвет, в който участват по един представител от 5 до 12 клас.

- Успешен старт на проекта ,,Балканите - наш дом". Предвидени са посещения на ученици в Гърция, Турция и Румъния
2008 г.

- За първи път профилирано обучение след 7 клас - профил технологичен - информационни технологии с английски език. Предвидено е всичко за успешното реализиране на обучението - двама магистри по информационни технологии, двама магистри по английски език и подходяща материална база.

- Отново успехи на училищния екип за разработване на проекти /ръководството на училището в партньорство с двама колеги/. Два нови спечелени проекти - за училищна униформа и честване на 160- годишнината от Новобъгларската просвета в град Златица.

- Успехи в подобряване на материалната база. Със собствен бюджет са обновени класни стаи в корпуса на начален етап, създаден е нов компютърен кабинет, преоборудван е фитнес центъра.

-След като спечели първо място на областното състезание, посветено на 130-годишнината от Освобождението на България, отборът на четвърти клас представи блестящо Софийска област и на националния етап. /9 май 2008г./
2007 г.

- 1 ноември 2007г. - учителите, будната съвест на обществото засаждат дръвчета в „Гората на протеста", отстоявайки бъдещето на образованието в България.

- Училищен юбилей „285 години от рождението на Паисий Хилендарски, 245 години от написване на История Славянобългарская, 45 години от канонизирането на Паисий за светец". Защитен е проект пред МОН за честванията, който включва различни дейности: изработване и освещаване на новото училищно знаме, препис на История Славянобългарская, изследователска академия „Знай своя род и език", издаване на юбилеен вестник, училищен спектакъл с идейна концепция "Нашите корени ни дават криле".

- Втори спечелен проект - за организиране на извънкласни дейности.

- Трети спечелен проект - създава се Център за електронно обучение и презентации, финансиран от Корпуса на мира и Кумерио Мед /сега АURUBIS

- 5 декември 2007г. се извърши ритуал по освещаване на новото училищно знаме.
2006 г.

Първи гимназиален випуск - профил технологичен - предприемачество и бизнес. Реализира се учебният план за бизнес образование на Джуниър Ачийвмънт, утвърден в САЩ и Европа. Въвежда се разширено обучение по английски език с участието на доброволеца от Корпуса на мира на САЩ - Ким Халидей. Като втори чужд език се въвежда предпочитаният немски.
2005 г.

Преобразуване на училището от ОУ "Отец Паисий" в СОУ "Свети Паисий Хилендарски" 7 декември 2005г .- послучай 156-годишнината от просветното дело в Златица скъп гост бе Н.пр. извънредният и пълномощен посланик на Япония у нас Коичиро Фукуи. Японското посолство дари безвъзмездно 50 хил. щатски долара за завършването на още 10 класни стаи и кабинети в новия корпус на училището.
2003 г.

10 нови специализирани и административни кабинети.
1999 г.

4 нови класни стаи.
1997 г.

Открива се Спортният комплекс.
1992 г.

Започва строителството на разширението на ОУ "Отец Паисий"
1954 г.

Започва строителството на втория етаж на училищната сграда.
1936 г.

Училището приема да носи името Нардоно основно училище "Отец Паисий".
1933 г.

Открива се първото в района професионално учебно заведение Златишко земеделско училище.
1919 г.

Училището е наречено Златишка народна смесена прогимназия.
1909 г.

Започва строителството на първия етаж на сегашната учебна сграда.
1908 г.

Общинският съвет в Златица взема решение за създаване на земеделско училище в града.
1902 г.

Създава се Златишко трикласно смесено основно училище.
1879 г.

Златишкото училище се изгражда като основно с две степени - първокласно и двукласно училище.
1874 г.

Работата на училището се подчинява на установения от ловешкия учителски събор Правилник за дейността на училищата в епархията.
1864 г.

Новобългарското училище прераства в класно.
1849 г.

В Златишко училище се въвежда взаимоучителна метода.
1825 г.

За нуждите на училището и църквата се закупува от даскал Тодор Пирдопски Миней, съдържащ служби за всички големи празници в страната.
1809 г.

Първи сведения за съществуване на килийно училище в града. По това време в училището учи бъдещият учител в Перущица Кръстьо Ненчов Етрополски.