• 0728 66271 | 0728 66181 | 0893615043
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

 

 

От 11 до 18 август в различни градове на областта Кападокия, Турция се проведоха дейности по проект „Нов импулс – Керамично изкуство”. Проектът се финансира от програма на Европейския съюз и е насочен към културно – образователен обмен между представители от четири държави – Турция, Литва, Гърция и България. От българска страна партньор бе СОУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Златица, а участници бяха ученици от 10. и 12. клас – Марина Димитрова, Борислава Тодорова, Моника Соколова, Анелия Грънчарова и Полина Пушкарова. Ръководител бе Донка Славчева – координатор на проекта.      

          В университета по художествени занаяти в Невшехир младежите имаха занимания, в които се запознаха с историята на керамичното изкуство и неговата специфика в различни национални култури. Усвоиха  различни техники за работа с глина, направа и рисуване на декоративни чинии и типичното за Турция изкуство ебру – рисуване върху водна повърхност. В гр. Аванос бе направена изложба на открито с всички изработени предмети.

         Участниците се срещнаха с областния управител на Кападокия, кмета и директора по образованието  на гр. Гюлшехир. На срещите те се запознаха с идеите и перспективите за развитие на областта.

           На традициите, културата и фолклора на всяка страна партньор бе посветена по една вечер. Чрез различни мултимедийни продукти учасниците презентираха образователната система и своите училища.

          В съвместната работа младите хора показаха  новаторски дух, създадоха нови приятелства и си обещаха  нови проекти!

 

                                                                                                                    Донка Славчева