• 0728 66271 | 0728 66181 | 0893615043
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  
  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

СУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Златица – Иновативно училище

         Иновативно 2022   За втори път СУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Златица е класирано в националната програма на МОН „Иновативно училище”.  Така за периода от 2021г. до 2025г. в училището ще бъде реализиран проектът „Компетентностен подход в обучение на дигиталното поколение“. Основна цел на предлаганата иновация е чрез иновативни методи на преподаване, да се повиши интересът на учениците от гимназиален етап към STEM науките, използвайки компетентностен подход, включващ интегративни уроци в областите обществени,  природни науки и технологии. Целевата група са учениците от 8 клас през учебната 2021/2022 година. Те ще придобият нови умения и компетентности, ще развият личностни качества като инициативност, критично мислене, креативност и др.

 

 

 

Уроци за бита, фолкора и традициите на Украйна

В СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Златица продължават дейностите по националната програма на МОН „Иновативно училище“.
В проектът „Компетентностен подход при обучение на дигиталното поколение“ участват ученици от 9.а клас. За тази учебна година освен бинарни проекти, са включени и часове с учители от други държави.
През м. декември, 2022 г., в продължение на три учебни часа Виктория Донец запозна деветокласниците с бита, фолклора и традициите на Украйна. Специално внимание бе обърнато на празнуването на Рождество Христово. 
Бъдни вечер в Украйна се нарича Святий вечир. Още рано сутринта жените сваряват жито, с което приготвят традиционното ястие „кутя“, а децата счукват орехи. На масата се слага и „дидух“ (коледно дърво от житни класове) – символ на единението на рода, семейството и изобилието.
С голям интерес деветокласниците слушаха украински народни песни, научиха интересни факти за живота и творчеството на Илия Репин, Тарас Шевченко и др.
Благодарим на Виктория Донец за увлекателните часове!
 

 

Урок за образователната система и традиции на Литва

На 13 февруари шестима учители от гр. Паневезис, Литва. Салвиния Зукиене, Рома Римкевичиене, Кристина Санкаускиене, Лина Барташиене, Лорета Седиене, Раса Бениусиене, Виталия Жечиувиене и Джудита Буткеичиене запознаха учениците от 9.а клас с някои от националните традиции на Литва, както и с образователната система в прибалтийската държава. Оказа се, че системата на обучение е много близка до българската. Разликите са основно в 10-степенната система на оценяване, както и в реализирането на професионалното образование. Срещата завърши с дискусия за предизвикателствата при двете образователни системи.

 

Уроци по изобразително изкуство, физика и английски език

През м. декември се проведоха два урока по проекта. Моноурок по изобразително изкуство, по време на който г-жа Румяна Серафимова запозна учениците от 9.а клас със спецификата на българските шевици. Вторият урок бе бинарен - по физика и английски език. Учениците работиха предимно в електронната платформа Kahoot.

             

 

Моноурок по БЕЛ

Учениците от 9.а клас, изучаващи романа “Мадам Бовари”, имаха за задача да помислят за интерактивни предизвикателства, свързани с творбата. Екипът на момичетата се вдъхнови от любовта на Ема към скъпи вещи и дрехи. Тогава изникна въпросът: “ Как ли са изглеждали облеклата на Ема и Шарл Бовари?”, а след това и ”Как биха се облекли те в днешно време?”. И така се роди идеята за направата на тоалети, които Ема и Шарл биха облекли днес. Решиха да запазят някои елементи от модата в миналото и да ги съчетаят с тези днес. Момичетата се разделиха на два екипа. Единият имаше за задача да направи скици и да изработи облеклата, а другият - да опише и представи проекта по интересен и забавен начин. Всички демонстрираха умения за работа в екип. Хванати ръка за ръка, посяха семенца, които пожънаха огромен успех. Въпреки трудностите, които срещнаха при изпълнението на тази интересна задача, с огромно търпение и голямо желание, те изпълниха проекта си. Именно защото търпението е най- добрият приятел на човек, а с желание и невъзможното става възможно. Това предизвикателство доказа, че всеки възложен проект помага за надграждането на умения, които са важни за бъдещето на учениците. Урокът е част от проекта към НП на МОН „Иновативно училище“.
Следва екипът на момчетата...

   

 

     

  

 

 

 

График на иновативните уроци 2022

 

Иновативен урок по музика на тема "Фолклорен обреден обичай Жътва"

Учениците проучват обичая, създават презентация, разучават песен от района на Средногорието през м. юни ще възпроизведат този нарозен обичай.

Работни моменти от подготовката на екипите:

Жътва1a 2022

Жътва2a 2022

Жътва3a 2022

В края на месец юни, 2022 г. бяха представени проектите, зададени от учителите на учениците по време на моноуроците през учебната 2021/2022 г. Трите най-мащабни проекта са:

  1. Написване, издаване и разпространение на „Учебник по доброта по време на пандемия“. С парите, събрани от продажбата на учебника ще се закупи софтуер за алтернативна комуникация с поглед за ученици с тежки увреждания.

        

 

       2. Изработване на пана с лога на учебните дисциплини от пластмасови капачки, които ще бъдат поставени в учебните кабинети.

 

  1. Проучване и представяне на обичая „Жътва“ със съответните ритуали и обреди така, както са се правили в средногорския край.

 

На 29 април ученици от 8.а клас участваха в мобилност по Национална програма „Иновации в действие“, която се проведе в гр. София. Домакини бяха 97-мо СУ „Братя Миладинови“, а партньори, освен нашето училище катo иновативно, са и 64-то ОУ „Цар Симеон“ – гр. София и ПГ „Яне Сандански“ – гр. Сандански. Учениците ни участваха в иновативен урок по математика, в който акцентът беше развитие на критичното мислене, както и занимания за емоционална интелигентност. Те имаха възможност да се запознаят с добрите практики по гражданско образование в училището-домакин, както и с дейността на ученическия съвет и клуб „Дебати“ към фондация „BEST”.